Elektrikli / Hibrit araçlar ile doğa dostu deneyim
Elektrikli araçlar, elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşmesiyle hareket eden otomobillerdir. Tek tip motordan güç alarak çalışan elektrikli araçlarda benzinle çalışan sistem bulunmamaktadır. Motor, gücünü bataryasında depolanan elektrik üzerinden alır. Bataryada bulunan enerji tükendiğinde yeniden doldurularak herhangi bir yakıta ihtiyaç duyulmaz.
Elektrikli araç nedir? Nasıl çalışır?
Hibrit araçlar, içinde hem benzin/dizel yakıtlı hem de elektrikli motor bulunan otomobillerdir. Araç, gücünü bataryası dolu ise düşük hızlarda elektrikli motoru üzerinden, hız arttırıldığında ise benzin/dizel motor üzerinden alır. Otomobil ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendisi üretir ve dışarıdan şarj edilmeye gerek duymaz.
Hibrit araç nedir? Nasıl çalışır?
En temel fark çalışma prensipleridir. Elektrikli araçlar sadece elektrik motorundan güç alırken, hibrit araçlar elektrikli ve benzin/dizel olmak üzere iki tip motordan güç alır. Elektrikli motor, benzin/dizel motora destek olma prensibi ile çalışır.
Elektrikli araçlarda yakıt tüketimi söz konusu değil iken, hibrit araçlarda yakıt tüketimi mevcuttur. Ancak, dizel motorlu araçlara göre şehir içinde daha düşük, şehir dışında ise rekabetçi yakıt tüketimine sahiptir.
Elektrikli araçlarda batarya kendi kendisine dolmadığı için prize takılıp şarj edilmelidir. Ev tipi priz ile şarj süresi ortalama 8 saattir. Hibrit otomobiller fren ile birlikte araç yavaşladığında ya da seyir halinde iken elektrik enerjisi üretir ve ekstra şarj edilme ihtiyacı duymaz.
Elektrikli araçlar fosil yakıt tüketimi yapmadığından doğaya zararlı gaz salınımı yapmamaktadır. Hibrit araçlarda ise benzin/dizel motor nedeniyle gaz salınımı gerçekleşse dahi diğer araçlara göre daha az karbondioksit emisyonu salımı meydana gelir ve yakıt tasarrufu sağlanır.
Elektrikli araçlar ile Hibrit araçlar arasındaki temel farklar nelerdir?
Çevre Dostu: Fosil yakıtla çalışan araçlar iklim değişikliğini hızlandıran başlıca aktörlerden biridir. Bu araçlar sera gazı emisyonuna ciddi derecede katkıda bulunurken elektrikli araçlar sıfıra yakın karbon emisyonu ile hibrit araçlar ise geleneksel araçlara göre daha az salınım gerçekleştirerek sürdürülebilir bir dünyanın gerekliliklerinden haline gelmiştir.
Filonuza elektrikli / hibrit araçlar ekleyerek hava kirliliği ve sera gazı emisyonun azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Daha Hesaplı: Yenilenemeyen enerji kaynaklarından olan petrolün fiyatlarının gün geçtikçe artması ve dövizdeki dalgalanmalar benzin maliyetlerini oldukça arttırmıştır. Bu nedenle elektrikli / hibrit araçlar kullanıcılar için tasarruflu bir seçenek haline gelmiştir.
Hibrit araçlar geleneksel araçlar ile kıyaslandığında, 60 Bin km’de dizel araçlara göre %9, benzinli araçlara göre %36 daha az yakıt maliyeti oluşturmaktadır.
1 lt benzin=10kWh enerji 100km'de 18 kWh enerji tüketimine göre maliyet(TL)
25.4
38.3
Batarya boyutu (kWh)
7.1
10.7
*Batarya boyutları araçlara göre değişkenlik göstermektedir.
Doğru Bilinen Yanlışlar
Menzilleri düşüktür
Elektrikli
Elektrikli araçlar tam şarjlı bataryaları ile 350-650 km aralığında yolculuk imkanı sağlamaktadır.
Hibrit
Hibrit araçlar kendisini şarj etme yetisine sahip olduğundan, enerjinin tükenmesi gibi bir durum söz konusu değildir, maksimum menzile ulaşmak mümkündür.
Şarj süreleri oldukça uzundur
Elektrikli
Aracınızın bataryasının boyutu, şarj istasyonun gelişmişliğine bağlı olarak 30 dakikada %80 doluluk oranı elde etmeniz mümkündür. Seyahat ederken şarj ihtiyacınızı karşılamak için 10 dakikalık kısa bir mola vererek tam dolum yapmadan 100 km’lik daha yolculuk yapabilirsiniz.
Hibrit
Hibrit aküsü, araç ilerlerken frene basıldığı ve basılmadığı her iki durumda da şarj olur. Ekstra şarj süresi harcamaz.
Hızları düşüktür
Elektrikli
Elektrikli araçlar genel olarak kendi segmentindeki geleneksel araçlara göre daha hızlıdır. 12 saniyede 300 km hıza ulaşabilen araç modelleri bulunmaktadır.
Hibrit
Araçlarda iki tip motor bulunmakta ve elektrikli motor, benzin / dizel motoru desteklemektedir. Hız konusunda geleneksel araçlara göre dezavantaj bulunmamaktadır.
Tehlikelidirler
Elektrikli
Elektrikli araçların lityum iyon bataryaları hasar durumunda tehlikeli olabilirler. Ancak geleneksel araçların kullandığı yakıta göre elektrikli araçların bataryalarının yangın çıkarma riski daha düşüktür. Ayrıca özel koruma sistemleri sayesinde hasar durumlarında araçtaki tüm bağlantılar kesilerek tehlikenin önüne geçilir.
Hibrit
Herhangi bir hasar durumunda, hibrit sistemde herhangi bir elektrik kaçağı, tahribat (kablo kesilmesi veya kopması, kısa devre gibi) olması durumunda, sistem kendisini kapatır ve koruma moduna alır ve tehlikenin önüne geçilir.